Μεσοθεραπεία

Εστιασμένη τοπική θεραπεία!

heading

Τι είναι η Μεσοθεραπεία;    Μεσοθεραπεία είναι η θεραπευτική τεχνική κατά την οποία γίνεται έγχυση ενεργών δραστικών φαρμακευτικών ουσιών στα ανώτερα στρώματα της επιφάνειας του δέρματος. Πρόκειται ουσιαστικά για μια σειρά “μικροενέσεων”, κατά την οποία φαρμακευτικές ουσίες με αναλγητική, αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτική δράση, εγχύονται κάτω από την επιδερμίδα με τη βοήθεια μικρών και λεπτών βελονών. Συνήθως απαιτούνται 4-8 συνεδρίες, αρχικά με συχνότητα μια φορά την εβδομάδα και στη συνέχεια και ανάλογα με την ανταπόκριση του ασθενή σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα.

Γιατί Μεσοθεραπεία;

Πρόκειται για μια αποδεδειγμένα αποτελεσματική θεραπεία, κυρίως όταν επιδιώκουμε να επιτύχουμε συγκεκριμένη θεραπευτική δράση τοπικά, χωρίς να προκαλέσουμε αυξημένες συγκεντρώσεις φαρμάκου στη συστηματική κυκλοφορία του οργανισμού. Αποφεύγουμε έτσι τις συνηθισμένες και πολύ ενοχλητικές παρενέργειες των κλασσικών αναλγητικών φαρμάκων, όπως για παράδειγμα των αντιφλεγμονωδών δισκίων.

Η Μεσοθεραπεία έχει ως αποτέλεσμα την πιο αργή διάχυση και κατά συνέπεια την πιο μακρόχρονη δράση των φαρμάκων σε τοπικό επίπεδο και στους ιστούς κάτω από το σημείο της έγχυσης. Είναι μια απολύτως ασφαλής θεραπευτική τεχνική, με την προϋπόθεση ότι εκτελείται από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, γεγονός που εξασφαλίζει την τήρηση των απαραίτητων συνθηκών υγιεινής, τη σωστή εφαρμογή της μεθόδου εκεί που πρέπει και όταν ακριβώς χρειάζεται καθώς και τη χρήση των κατάλληλων για την κάθε περίπτωση φαρμακευτικών ουσιών.

Medical Rehab

Τα οφέλη της Μεσοθεραπείας

Η Μεσοθεραπεία εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια σε εξελιγμένες ευρωπαικές χώρες για αισθητικούς λόγους αλλά και για την αντιμετώπιση του πόνου, κυρίως σε σχέση με μυοσκελετικά προβλήματα. Η κλινική εμπειρία αλλά και ένας σημαντικός αριθμός μελετών έχουν δείξει πως η μεσοθεραπεία βοηθά σημαντικά στη μείωση του οξέος και χρόνιου πόνου, σε ασθενείς που υποφέρουν από ενοχλήσεις στον αυχένα και στη μέση, πόνους στις αρθρώσεις, στους μύς καθώς και στους τένοντες.

 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Είναι επώδυνη η Μεσοθεραπεία;

Μπορεί κάποιος να νιώσει ένα ελαφρύ αίσθημα καψίματος στην περιοχή που γίνεται η έγχυση και όσο κυρίως αυτή διαρκεί αλλά σε γενικές γραμμές η θεραπεία γίνεται πολύ καλά ανεκτή και χωρίς προβλήματα από τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών.

Υπάρχουν παρενέργειες από τη Μεσοθεραπεία;

Με δεδομένο ότι στη Μεσοθεραπεία γίνονται πολύ επιφανειακές ενέσεις (ενδοδερμικές) και ότι χρησιμοποιούνται πολύ μικρές ποσότητες φαρμάκων, οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι κατά κανόνα μηδαμινές. Η πιο συνηθισμένη είναι ένα ελαφρύ οίδημα και κάποιες φορές ένα μικρό αιμάτωμα (μελανιά) στο σημείο της έγχυσης, τα οποία εξαφανίζονται μέσα σε λίγες μέρες χωρίς να αφήσουν κάποιο μόνιμο σημάδι.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου αντενδείκνυται η Μεσοθεραπεία;

Όπως σε κάθε σχεδόν θεραπεία έτσι και στη Μεσοθεραπεία υπάρχουν περιπτώσεις όπου αντενδείκνυται η εφαρμογή της μεθόδου. Για το λόγο αυτό ο ιατρός, πέρα από την κλινική εξέταση, θα πάρει ένα πλήρες ιστορικό, όπου μεταξύ άλλων θα ρωτήσει για τυχόν αλλεργίες και τη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων, όπως για παράδειγμα αντιπηκτικών. Στις περιπτώσεις αυτές η μεσοθεραπεία είτε δεν μπορεί να εφαρμοστεί είτε απαιτείται προηγουμένως η εφαρμογή κάποιων συγκεκριμένων μέτρων.

Λειτουργεί σε όλους η Μεσοθεραπεία;

Όχι, όπως εξάλλου και το σύνολο των θεραπειών. Ο ιατρός, με βάση την κλινική εμπειρία, θα κρίνει εάν για το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις μπορείς να βοηθηθείς από τη Μεσοθεραπεία. Σε πολλές περιπτώσεις οξέος και χρόνιου πόνου η Μεσοθεραπεία προσφέρει σημαντική βοήθεια με θεαματική βελτίωση των ενοχλήσεων, όμως υπάρχουν και ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται.

Μπορεί να συνδυαστεί η Μεσοθεραπεία με άλλου τύπου θεραπείες, όπως για παράδειγμα η Φυσικοθεραπεία και η Κινησιοθεραπεία;

Ναι, και μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις επιβάλλεται. Οι μελέτες δείχνουν ότι όταν η Μεσοθεραπεία συνδυάζεται με τους παραπάνω τύπους θεραπείας, το αποτέλεσμα είναι όχι μόνο πιο άμεσο αλλά κυρίως πιο μόνιμο με απαλλαγή από τις ενοχλήσεις για σημαντικά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η Μεσοθεραπεία φαίνεται να έχει μια συνεργική δράση με διάφορες άλλες θεραπείες, συμπληρώντάς τες στην επούλωση των βλαβών και στη μείωση του πόνου.

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ MEDICAL REHAB